Prestavba rodinného domu, Ružomberok

Rodinný dom sa nachádza blízko centra Ružomberka, na rohovej parcele. Zadaním bolo prestavať pôvodný dom na plnohodnotné bývanie pre mladú rodinu: obytný priestor s otvorenou dispozíciou – dobre preslnený s prepojením do záhrady na severnej strane, podkrovie využiť na nočnú časť. Klienti zároveň chceli čo najviac zachovať pôvodný charakter domu – nezmeniť príliš jeho proporcie. Stavebné úpravy boli dosť zásadné: zhodila sa strecha aj s pôvodným krovom, trámový strop (zachovalé trámy sa využili ako podpory vykonzolovaných častí strechy), vybúrali sa takmer všetky vnútorné priečky, zväčšili sa otvory, pribudlo vnútorné schodisko do suterénu. Nová strecha tvarom kopíruje pôvodnú (valbová na pôdoryse v tvare L), iba na dvoch koncoch presahuje: na jednej strane vytvára prestrešenie terasy, na druhej kryje peší vstup do domu. Podkrovie presvetluje hlavne vikier oplechovaný titánzinkom na južnej strane. V interiéri hlavného obytného priestoru vytvárajú spektakulárny dojem 2 panoramatické okná s pevným rámom a šírkou takmer 4 m. Interiéru dominuje atypické schodisko do podkrovia (dubová dýha a sklo). Práca s klientmi, ktorí sú zároveň priateľmi aj rodinou bola mimoriadne obohacujúca so značnou dávkou dôvery.

Štúdia: 2007 (Matúš Bišťan)

Projekt: 2008 (spracovaný v ateliéri a02, Ing.arch. Sanislav Šutvaj, Matúš Bišťan)

Realizácia: 2009-2012

Zastavaná plocha = 115 m²

Úžitková plocha = 250 m²

Fotograf: Pavol Mičáň