Rodinný dom, Ružomberok-Černová

Rodinný dom stojí v obci Černová (mestská časť Ružomberka). Na štúdii som pracoval ešte ako študent. Iba dobrí priatelia dokážu dôverovať kamarátovi-začínajúcemu architektovi. Tá dôvera sa cení o to viac, keď ide o takú zásadnú investíciu ako je stavba domu. Keď sa k tomu pridá ešte aj otvorenosť k samotnej forme domu a netrvá sa na štandardných slovenských predstavách o bývaní, práca baví. Môže vzniknúť dom síce s neveľkým rozpočtom, ale s o to väčším nasadením. Stavebník veľkú časť prác realizoval svojpomocne. Dom stojí na jemne sa zvažujúcom pozemku, vyvýšenom nad cestu. Konfigurácia terénu umožnila zapustenie garáže oddelenej od domu do terénu. Samotný dom je dvojpodlažný s plochou strechou. Terén ovplyvňuje aj výškové usporiadanie v interiéri. Hlavný obytný priestor má 3 výškové úrovne. Najnižšie je kuchyňa a jedáleň, nad ktorými je otvorená galéria. Z kuchyne do hlavného obytného priestoru, ktorý má výšku dvoch podlaží sa vystupuje 4 schodmi. Odtiaľ potom vedú ďalšie schody na galériu, z ktorej sa ide ďalej do detských izieb. Interiér bol realizovaný v réžii stavebníkov (s menšími konzultáciami). Dôkaz, že ten dom prijali a pochopili je interiérový krb, ktorý si sami navrhli a šikovne svojpomocne zrealizovali. Obmedzený rozpočet nedovolil naraz všetko dokončiť, použiť exkluzívne materiály a vycibrené detaily. Vďaka tomu má stavba hrubší výraz a možno tak aj lepšie zapadá do rurálneho prostredia. Zároveň aj charakterizuje možnosti mladej generácie na Slovensku, ktorá rieši svoje bývanie a aj keď má vkus a vie, čo je pekné, musí ísť na minimum. Je to dobrá škola pre mladého architekta: rezignovať na imidžové veci, sústrediť sa na to podstatné – dobre zorganizovať priestor, logicky zareagovať na terén, orientáciu pozemku, premyslieť výhľady a zachytiť svetlo.

Štúdia: 2005 (Matúš Bišťan)

Projekt: 2005 – spracovaný v ab ateliéri (Ing.arch. Martin Bišťan, Ing. arch Stanislav Šutvaj)

Realizácia: 2006-2009

Zastavaná plocha: 143 m²

Úžitková plocha: 169 m²

fotograf: Pavol Mičáň