Interiér kostola v Hniezdnom

Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo umožniť komfortný pobyt v kostole aj v zimných mesiacoch. Na pôvodné vrstvy podláh pribudla nová s podlahovým vykurovaním a kamennou dlažbou (v lodi z božanovského pieskovca a v lodi z miestneho spišského travertínu). Jemne sa zmenil tvar vyvýšenej podlahy svätyne a umiestnenie obetného stola.
Kostol sv. Bartolomeja je klasicistická jednoloďová stavba, architektonicky kultivovaná a v kontexte obce monumentálna.
Náš návrh, ktorý uspel vo vyzvanej architektonickej súťaži, je pokusom zjednotiť a vyčistiť priestor svätyne. Chceme potvrdiť hlavnú pôdorysnú os kostola a orientovať pozornosť veriaceho na obetný stôl a na hlavný oltár so svätostánkom.
Podlahu svätyne nechávame o 15 cm vyvýšenú od podlahy v kostole a chceme ju materiálovo aj farebne odlíšiť. Oproti pôvodnej ploche vystupuje viac smerom do kostola – k veriacim. Symbolom toho je ambona, ktorá je osadená na hranu vyvýšenej plochy. Symetricky k ambone je osadený stojan na paškál, pri ktorom zároveň navrhujeme umiestniť pôvodnú krstiteľnicu. Sedenia miništrantov navrhujeme pozdĺž bočných stien svätyne. Hlavný oltár je osadený na vyvýšenej ploche, kde bude aj sedes kňaza.
Samotný dizajn prvkov interiéru sa snažíme čo najviac zjednodušiť a ísť až na elementárne geometrické formy. Chceme pripraviť priestor pre liturgiu tak, aby navádzal veriacich sústrediť sa na podstatné. Podlahu svätyne a obetný stôl navrhujeme z miestneho spišského prírodného kameňa – svetlého travertínu. Obetný stôl má pôsobiť ako blok z jedného kusa lešteného kameňa.
Ostatné zariadenie (ambony, sedesy, stojan na paškál, sedenie veriacich) navrhujeme z masívneho dreva moreného na tmavo ako kontrast k bledej ploche kamennej dlažby.
Farebnosť nových dverí zádveria (navrhnuté ešte pred vypísaním súťaže architektom Petrom Klingom) sa prispôsobila mobiliáru.

Spoluautor: Stanislav Šutvaj
Spolupráca: Pavol Mičáň
Úžitková plocha = 375 m2
Projekt: júl 2016
Realizácia: júl-september 2017

Foto: Pavol Mičáň