Prístavba k rodinnému domu, Ružomberok

Úlohou zadania bolo nanovo premyslieť dispozíciu pôvodného rodinného domu v Ružomberku. Prispôsobiť ju súčasnému životnému štýlu a potrebám mladej rodiny. Dom bol pred úpravou minimálne prepojený s priestrannou záhradou s južnou orientáciou. Namiesto jedného organizujúceho obytného priestoru dispozícia pozostávala z menších izieb. Problémom bolo tiež vymyslieť spôsob, akým by sa rodinný dom mohol rozšíriť v podkroví bez toho, aby utrpela charakteristická forma a proporcia tohto pre severné Slovensko typického katalógového rodinného domu z obdobia 60-tych, 70-tych rokov. Väčšina týchto domov má štvorcový pôdorys okolo 10×10 metrov a stanovú strechu s nížším sklonom. Bezmyšlienkovité rozšírenie podkrovia takéhoto domu (ako sa to väčšinou v našich podmienkach deje) pozostáva zo zdvihnutej nadmúrovky, sedlovej strechy a štítových stien. Keďže však domy majú široký pôdorys, strecha sa zvýši a so štítovou stenou sa naraz z domu stane ozruta bez proporcie. Keďže som sa pri navrhovaní tomuto spôsobu chcel vyhnúť, rozšírenie domu som riešil formou prístavby smerom do záhrady. Zatiaľ je zrealizovaná 1. etapa – prístavba na obytnom podlaží. V budúcnosti sa môže pokračovať v podobnom duchu pri rozširovaní podkrovného priestoru (pozri vizualizácie). Pôvodnému domu sa vymenila krytina strechy, sokel, vynovila sa omietka. Hlavný obytný priestor sa vďaka prístavbe značne zväčšil, presvetlil a otvoril do záhrady. Od ulice nevidieť žiadny stavebný zásah – dom má pôvodnú formu charakteristickú pre rodinné domy na Liptove.

Štúdia: 2008 (Matúš Bišťan)

Projekt: 2009 (Matúš Bišťan)

Realizácia: 2010-2012

Zastavaná plocha: pôvodná=137  m², nová=150 m²

Úžitková plocha obytného podlažia: 120,5 m²

Fotograf: Pavol Mičáň